Нагорода надається користувачеві, який написав на форумі 1000 повідомлень.
Повідомлень : 7063 Репутація : 2761 Дата реєстрації : 06.11.2017 Вік : 52 Звідки : Ukraine, Kyiv
Тема: Мусати керамічні Вт 8 Лист 2022 - 9:40
Вітаю, друзі. Порадьте, хто в темі, керамічний мусат для японських кухарських ножів. Бажано не дорогий, але якісний. Все як завжди
Lopar Новачок
Повідомлень : 35 Репутація : 3 Дата реєстрації : 07.02.2022 Звідки : Київ
Тема: Re: Мусати керамічні Вт 8 Лист 2022 - 11:39
Японські кухарські ножі (при умові що це справжні класичні японські ножі) категорично не дружать з мусатами, будь якими, тільки заточка на каменях або алмазах... Але якщо це із сучасних, тоді варіантів безліч, як приклад _ Керамічний мусат
Ruslan Поставив вподобайку
Ruslan Admin
1000 повідомлень
Нагорода надається користувачеві, який написав на форумі 1000 повідомлень.
Повідомлень : 7063 Репутація : 2761 Дата реєстрації : 06.11.2017 Вік : 52 Звідки : Ukraine, Kyiv
Тема: Re: Мусати керамічні Вт 8 Лист 2022 - 12:23
Lopar пише:
Японські кухарські ножі (при умові що це справжні класичні японські ножі) категорично не дружать з мусатами
А чому не дружать? Я не розуміюся у цьому, можете пояснити? Адже направляти РК потрібно навіть японському ножу.
Lopar Новачок
Повідомлень : 35 Репутація : 3 Дата реєстрації : 07.02.2022 Звідки : Київ
Тема: Re: Мусати керамічні Вт 8 Лист 2022 - 13:51
Дуже часто класичні "фірмові" японські кухонні ножі роблять з вуглецевої сталі (або ламінату всередині якого тонка смуга перекаленої вуглецевої сталі) з "перекалом", відповідно ріжуча кромка крихка. Основний принцип роботи мусата - виправляти загнуту кромку, яка виникає у ножів з тонким зведенням і відносно м'якої сталі. Відповідно японські ножі дуже часто страждають викришуванням ріжучої кромки, тому і не раджу користуватись мусатом.
Ruslan та all75 Поставили вподобайку
Ruslan Admin
1000 повідомлень
Нагорода надається користувачеві, який написав на форумі 1000 повідомлень.
Повідомлень : 7063 Репутація : 2761 Дата реєстрації : 06.11.2017 Вік : 52 Звідки : Ukraine, Kyiv
Тема: Re: Мусати керамічні Вт 8 Лист 2022 - 14:16
Lopar, дякую.
Янеж Постоялець
Повідомлень : 513 Репутація : 67 Дата реєстрації : 10.10.2019 Звідки : Рівне
Тема: Re: Мусати керамічні Вт 8 Лист 2022 - 14:53
Дивлячись які конкретно ножі маються на увазі, і їх сталі та твердість. В мене були Suncraft зі сталі аус10 в обкладинках, з твердістю 58-60, що не є дуже твердою сталлю. Дуже добре мусатилась. Висновок: ножі до 60 одиниць твердості можна використовувати з мусатом,якщо більше -не варто Керамічний стрижень idahone по вказаній ссилці-добрий вибір. Бажано брати Файн,-ультрафайн, що буде відповідати 1000-1200 яп.грітів. Або куди простіше для япножів комбо синтетику камінь 1000/3000
Ruslan та Palych Поставили вподобайку
Palych Частий гість
Повідомлень : 85 Репутація : 43 Дата реєстрації : 24.10.2018 Вік : 61 Звідки : Черкаси
Тема: Re: Мусати керамічні Вт 8 Лист 2022 - 20:51
Не знаючи характеристик ножа, не можна напевне порадити або не порадити використання того чи іншого інструмента для заточування або правки. Як правило, твердість РК серійних кухарських ножів (навіть японських :) ) не перевищує HRC 60. Вони цілком задовільно правляться навіть бюджетним керамічним мусатом, твердість якого значно вища за твердість сталі. Звісно, мусат - це інструмент для правки. Для заточування, для зміни геометрії клинка використовуються інші інструменти. Є ще один момент. Це геометрія ножа. Якщо це "європеїзований" японський ніж, то його, як правило, можна правити. Це категорія т. з. "підмусатників" (слово не моє). Більшість популярних "японців" - накірі, сантоку з РК не товще за 0.2 - 0.3 мм - це як раз вони. Автохтонні японці типу деба, янагіба можуть мати двосторонні або односторонні спуски "в нуль" без всяких мікропідводів, або навіть складну, асиметричну геометрію. Тут мусат може лише нашкодити. Висновок. Мусат - річ на кухні без сумніву корисна. Як дорогий, так і не дуже. Головне - не вбивати ніж, не відкривати ним бляшанки, не різати "до тарілки", не рубати кістки, не давати в руки жінкам. Якщо відчуваєш, що ніж "підсів", десяток - другий впевнених рухів вздовж мусату поверне йому необхідну гостроту. Такоєот (с). P.S. На кухні понад десять років живе схожий на такий: P.P.S. Виробник - людина відома, знана й шанована у ножовій спільноті. Підкаже, розкаже, порадить. [Ви повинні бути зареєстровані та підключені , щоб побачити посилання]
Останній раз редагувалося: Palych (Сб 12 Лист 2022 - 8:18), всього регувалося 1 раз(-и)
Ruslan та Янеж Поставили вподобайку
Андроний Постоялець
Повідомлень : 645 Репутація : 79 Дата реєстрації : 20.05.2018 Звідки : Черкассы
Тема: Re: Мусати керамічні Вт 8 Лист 2022 - 21:45
У мене також керамічний мусат, раз на тиждень правлю їм ножі, після мусата на шкірі з пастою. Дуже корисна річ.