Нагорода надається користувачеві, який написав на форумі 1000 повідомлень.
Повідомлень : 2676 Репутація : 532 Дата реєстрації : 12.02.2018 Вік : 56 Звідки : Київ
Тема: Stando Rod NG Чт 7 Лист 2024 - 13:31
Вітаю, панове!
Недавно мав чудову нагоду спробувати в роботі цікаву бритву польського виробництва – Stando Rod NG. Свої враження від неї описував у своєму ж бортовому журналі. Та мені слушно зауважили, що варто, напевно, створити окрему тему з оглядом цієї бритви. Тож, так і роблю :-)
Оскільки бритва зараз вже повернулася до власника, зробити детальні фото з неї я не маю змоги. Тому нижче просто додам парочку своїх SOTD за участю Stando Rod:
Бритва була в мене майже місяць, поголився нею чотирнадцять разів. Спершу було чотири сеанси з лезом Schick. Потім ще чотири з невідомим китайським лезом. А далі знову повернув у роботу лезо Schick і довів кількість голінь з ним до десяти.
Не буду описувати враження від лез, а от по самій бритві Stando Rod NG можна сказати багато приємного, але і є де задати певні питання.
Бритва однозначно добре зроблена, тут мені важко знайти хоч якийсь ґандж. Всі деталі бритви якісні, точно підігнані, ніде нічого не стирчить, не провалюється, не хитається і не випадає. Піновідводи достатньо широкі і цілком ефективні. Лезо стає рівно і чітко без жодних танців. Тож в цьому плані зачот однозначно!
Матеріал - нержавіюча сталь. Покриття - сатин. І от тут виникають перші питання:
Бритва у зборі важить 120 г. І це особисто для мене виявилось певною проблемою: мені знадобилася не так мало часу, щоб якось звикнути до такої ваги. Проблема посилювалась ще й тим, що бритва має більші фізичні розміри порівняно з Т-шками і зовсім не Т-шечний характер.
А сатинове (матове) покриття в комбінації з гранчастою кришкою сприяло тому, що бритва часто втрачала ковзання і регулярно дозволяла собі стрибати по шкірі. До певної міри стрибання з часом вдалося подолати, а от з "пожиранням" ковзання до кінця так і не впорався - на жодному з третіх проходах бритва нормально не ковзала.
Ще одне питання у мене є до інженерів Stando: Т-подібна бритва має більш-менш однакову ширину голови. Це обмеження на ширину бритви накладає власне саме DE-лезо - воно стандартне. І попри різні конструкції Т-шок, відстань від центру голови бритви до кромки леза однакова. У випадку використання SE-лез таких обмежень немає. Можна зробити широченну голову, віддаливши кромку леза від центра хоч на 5 см, хоч на 50. А можна навпаки - наблизити ріжучу кромку до центра. І тут не треба бути видатним фізиком, щоб зрозуміти, що в такому випадку, контроль над бритвою буде кращим. І тим кращим, чим меншою буде відстань від центру до краю. Тож і питання в мене таке: що спонукало при виготовленні важкої і громіздкої бритви пішли шляхом саме розширення, а не звуження, голови? Можливо, звичайно ж, були якісь резони пожертвувати маневреністю і зручністю, але я їх поки не зрозумів.
Тим не менш, попри такі, начебто страшні, питання і зауваження, загальне враження від бритви скоріше позитивне. Коли я вже трохи призвичаївся до неї, гоління пішло досить жваво і приємно. Слід відзначити, що бритва вміє голити, не заподіявши шкоди обличчю у вигляді порізів, цяток, опіків чи зруйнованого епідермісу. Звичайно ж, щоб не знести зайвого, треба постаратись, і то не так, як з Т-шкою - все ж таки SE-бритва фізично більша, а це на перший час викликає деякі незрозумілості. Та згодом вони якось вирішуються, гоління стає прогнозованим і безпечним.
Що ще відрізнило для мене SE від DE, так це характер різу. В SE він мені здався грубішим і схожим на шаветочний. І це не залежало від леза: саме характер був схожий, при тому що леза - дуже різні. І це, власне, трохи дисонує: грубий різ - але толерантність до шкіри.
Варто, певно, ще сказати, що на офісайті Stando ця бритва продається за 575 злотих (десь 145$). Про ціну лез можу лише тільки здогадуватись :-)
Отже, зваживши всі вади і чесноти бритви, можу констатувати, що апарат однозначно цікавий і вартий уваги. Після Т-шки до нього треба звикати і перелаштовувтися. Але новий досвід, очевидно, цього вартий. Та при цьому я навряд чи розглядатиму цю бритву до придбання. Поки що :-) А от спробувати її було дуже цікаво і повчально.
Ruslan, Wolfskin, vicbro, _yk_, Александр 7676, hlopets, Yura_ і Поставили вподобайку
CNPOMAHELL Живе тут
1000 повідомлень
Повідомлень : 1096 Репутація : 4 Дата реєстрації : 01.02.2022 Звідки : Київ
Тема: Re: Stando Rod NG Чт 7 Лист 2024 - 18:38
Розумію, що не особливо має сенс але... хотілося б якогось порівняння агресії бритви порівняно з... чим там ви найчастіше користуєтеся з масового? Все ж таки потрібна певна межа відліку, щоб хоч приблизно порівняти.
І я так розумію, що це піт половинки лез бритва? Зрозуміло, якщо вона у відповідній гілці. Але, якби, я не поліз дивитися інші фотки в інтернеті, то і не зрозумів би цього. Бо з наявних (так, розумію, що вже немає її) я виніс тільки, що ручка прикольна в неї. Чи це не штатна? Бо в інтернетах багато фоток з іншою ручкою, що називають "Класичною".
hlopets Поставив вподобайку
vicbro Живе тут
1000 повідомлень
Повідомлень : 1184 Репутація : 140 Дата реєстрації : 17.07.2019 Вік : 62 Звідки : Одеса
Тема: Re: Stando Rod NG Пт 8 Лист 2024 - 8:40
CNPOMAHELL пише:
І я так розумію, що це піт половинки лез бритва?
Отвечу за автора, надеюсь fill меня простит за втручання... fill неоднократно указывает на отличия SE бритвы от DE бритвы. А бритва под половинки DE лезвий - это DE бритва. Этот станок под SE лезвия, а не под половинки DE лезвий.
fill, Ігор Стетхем, hlopets та CNPOMAHELL Поставили вподобайку
fill Живе тут
1000 повідомлень
Повідомлень : 2676 Репутація : 532 Дата реєстрації : 12.02.2018 Вік : 56 Звідки : Київ
Тема: Re: Stando Rod NG Пт 8 Лист 2024 - 12:25
CNPOMAHELL пише:
Розумію, що не особливо має сенс але...
Дійсно, особливого сенсу немає. У цієї бритви інший конструктив, і питання агресивності саме відносно бритви мабуть не зовсім доречно ставити.
Але спробую пояснити так: Я не дуже люблю агресивні бритви, віддаю перевагу середнім і трохи м’якшим за середні. З такими бритвами мені комфортніше. Так от: при голінні зі Stando мені не було дискомфртно, все було цілком в прийнятних для мене межах. Але слід розуміти: характер різу і відчуття леза на обличчі тут зовсім інші, ніж в DE-бритвах.
Щодо типу леза колега vicbro вже все детально пояснив, за що я вдячний.
Ну а по ручці нічого сказати не можу: яку дали - такою і користувався. Та я на 100% впевнений, що така була з магазина.
hlopets та CNPOMAHELL Поставили вподобайку
CNPOMAHELL Живе тут
1000 повідомлень
Тема: Re: Stando Rod NG Пт 8 Лист 2024 - 14:38
vicbro пише:
Этот станок под SE лезвия, а не под половинки DE лезвий.
Тобто це ще й нестандартні леза будуть? Тоді зовсім не цікаво. Мені б щось, більш універсальне, куди підходить більша частка середніх по гостроті\агресії лез та трохи посередніх. Тотбо це не воно.
Цитата :
А бритва под половинки DE лезвий - это DE бритва.
Ви точно впевнені у цьому? Не буду запитувати чи знаєте ви повну назву SE та DE. Звісно ж знаєте. Але про всяк випадок: DE - двосторонні леза. SE - односторонні леза. Якщо дослівно переводити, то навіть: однокрайні та двокрайні. Так, кривенько, але краще доносить зміст.
Тому половинка леза DE - це все ж таки SE. І неважливо то надламане DE чи то виготовлене спеціально SE.
STEEL Постоялець
Повідомлень : 736 Репутація : 456 Дата реєстрації : 22.11.2017 Вік : 33 Звідки : Николаев / Одесса
Тема: Re: Stando Rod NG Пт 8 Лист 2024 - 14:45
CNPOMAHELL пише:
Тобто це ще й нестандартні леза будуть? Тоді зовсім не цікаво. Мені б щось, більш універсальне, куди підходить більша частка середніх по гостроті\агресії лез та трохи посередніх. Тотбо це не воно.
Ви точно впевнені у цьому? Не буду запитувати чи знаєте ви повну назву SE та DE. Звісно ж знаєте. Але про всяк випадок: DE - двосторонні леза. SE - односторонні леза. Якщо дослівно переводити, то навіть: однокрайні та двокрайні. Так, кривенько, але краще доносить зміст.
Тому половинка леза DE - це все ж таки SE. І неважливо то надламане DE чи то виготовлене спеціально SE.
Я тоже считаю, что станки должны таки делиться на SE и DE именно по лезвиям. Вот вам пример настоящего SE лезвия, нашел в интернете:
[Ви повинні бути зареєстровані та підключені , щоб побачити це зображення] лезвие значительно толще, шире и изначально (по крайней мере, я другой информации не находил. Кто знает лучше - поправьте ) предназначались для шаветок, вот таких (feather, kai, тоже из интернета):
Опять-же, на сколько я помню, первым это правило нарушили Mongoose со своими стальными и алюминиевыми SE станками. А потом пошло-поехало
fill, hlopets та CNPOMAHELL Поставили вподобайку
STEEL Постоялець
Повідомлень : 736 Репутація : 456 Дата реєстрації : 22.11.2017 Вік : 33 Звідки : Николаев / Одесса
Тема: Re: Stando Rod NG Пт 8 Лист 2024 - 14:47
А еще были Schick injector. Они, кажется, имеют чуть другие лезвия. Не уверен в этом на 100%, но там тоже лезвие не стандартное DE, а свое
hlopets та CNPOMAHELL Поставили вподобайку
CNPOMAHELL Живе тут
1000 повідомлень
Тема: Re: Stando Rod NG Пт 8 Лист 2024 - 15:20
STEEL пише:
А еще были Schick injector. Они, кажется, имеют чуть другие лезвия. Не уверен в этом на 100%, но там тоже лезвие не стандартное DE, а свое
Точно інші. Свої, проприєтарні. До речі схожі на "японський варіант трохи". А ще той же GEM, леза під який до сьогодні виготовляють (здається Personna).
Але маємо що маємо. DE - 2 ріжучи краї. SE - один. Все інше, то вже конструктивні особливості задля виготовлення пропрієтарного розхідника, захищеного патентом.
fill Живе тут
1000 повідомлень
Тема: Re: Stando Rod NG Пт 8 Лист 2024 - 15:41
CNPOMAHELL пише:
Скажу більше: там леза не тільки не стандартні, а ще й на порядок дорожчі.
А щодо SE і DE, то це не стільки про формальну логіку, скільки про загальноприйняті визначення. І переламане пополам DE-лезо все ж логічніше вважати саме половинкою DE, а не SE. А до SE традиційно відносять леза типу Feather Artist Club, які показує колега STEEL, і які вставляються у Stando. А також згадані Schick Injector і GEM.
Ось на картинці вісі вони, зліва направо: GEM, Schick Injector, Feather Artist Club, DE, 1/2DE
WetShaver, hlopets, Yura_ та CNPOMAHELL Поставили вподобайку
CNPOMAHELL Живе тут
1000 повідомлень
Тема: Re: Stando Rod NG Пт 8 Лист 2024 - 17:14
fill пише:
А щодо SE і DE, то це не стільки про формальну логіку, скільки про загальноприйняті визначення. І переламане пополам DE-лезо все ж логічніше вважати саме половинкою DE, а не SE.
Вибачте, але термінологія виникла задовго до появи нас з вами. І, якщо, зараз, певна група людей, вважає інакше, то не проблема самих термінів.
Якщо бритва голить лише 1 боком, вона ніяк не може бути DE, як би вам цього не хотілось. І неважливо, то спеціальні леза, чи ви з 1 двостороннього, зробили 2 односторонніх. Важливий сам принцип.
hlopets, all75, Михаил Александрович та Meo Поставили вподобайку
Meo Бувалий
Тема: Re: Stando Rod NG Пт 8 Лист 2024 - 17:25
CNPOMAHELL пише:
Вибачте, але термінологія виникла задовго до появи нас з вами. І, якщо, зараз, певна група людей, вважає інакше, то не проблема самих термінів.
Якщо бритва голить лише 1 боком, вона ніяк не може бути DE, як би вам цього не хотілось. І неважливо, то спеціальні леза, чи ви з 1 двостороннього, зробили 2 односторонніх. Важливий сам принцип.
Тоже всегда думал что SE это более общая классификация, а половинка DE или Artist Club это уже уточнение и детализация.
hlopets, all75, Михаил Александрович та CNPOMAHELL Поставили вподобайку
fill Живе тут
1000 повідомлень
Тема: Re: Stando Rod NG Пт 8 Лист 2024 - 17:38
CNPOMAHELL пише:
Не бачу сенсу сперечатися і щось додатково пояснювати - вважайте, як собі хочете
WetShaver, Ігор Стетхем, hlopets, CNPOMAHELL, Stormfild та Meo Поставили вподобайку
CNPOMAHELL Живе тут
1000 повідомлень
Тема: Re: Stando Rod NG Пт 8 Лист 2024 - 18:51
Meo пише:
Тоже всегда думал что SE это более общая классификация, а половинка DE или Artist Club это уже уточнение и детализация.
Тому що так і є. Бо тоді незрозуміло, чому бритва відноситься до SE, а лезо чомусь DE. Особливо, коли не вточнюють, що мається на увазі половинка леза DE. А зазвичай і не вточнюють. ;)
fill пише:
Не бачу сенсу сперечатися і щось додатково пояснювати - вважайте, як собі хочете
Навзаєм. Головне, щоб опонент уявляв те ж саме коли розповідаєте про предмет обговорення.
hlopets та Meo Поставили вподобайку
Meo Бувалий
Тема: Re: Stando Rod NG Пт 8 Лист 2024 - 20:23
CNPOMAHELL пише:
Тому що так і є. Бо тоді незрозуміло, чому бритва відноситься до SE, а лезо чомусь DE. Особливо, коли не вточнюють, що мається на увазі половинка леза DE. А зазвичай і не вточнюють. ;)
Навзаєм. Головне, щоб опонент уявляв те ж саме коли розповідаєте про предмет обговорення.
Стало интересно, зашел на сайт Italian Barber, так вот у них безопасные бритвы под лезвия Artist Club маркируются с приставкой Single Edge, а бритва под половинки DE в названии пишется просто ECO Safety Razor. Возможно и вправду уже есть сложившаяся в массах привычка называть SE там где есть артист лезвия, а все остальные как-то иначе, чтобы не было путаницы.
STEEL, fill, hlopets та CNPOMAHELL Поставили вподобайку