ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ КЛАСИЧНОГО ГОЛІННЯ
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ КЛАСИЧНОГО ГОЛІННЯ

ОРКИ, ЙДІТЬ СЛІДОМ ЗА СВОЇМ РОСІЙСЬКИМ КОРАБЛЕМ! ФОРУМ ДЛЯ ШАНУВАЛЬНИКІВ КЛАСИЧНОГО ВОЛОГОГО ГОЛІННЯ

ФорумФорум  ПорталПортал  Останні зображенняОстанні зображення  ЗареєструватисьЗареєструватись  Вхід  

ПК та периферія

Перейти донизу 
+8
Самуїл
Alex
Ruslan
vicbro
Alfed
Meo
Изотовец
CNPOMAHELL
12 користувачів
Перейти до сторінки : Попередній  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
АвторПовідомлення
Meo
Бувалий
Бувалий
Meo

Репутація : 6
Дата реєстрації : 04.06.2023

ПК та периферія - Сторінка 7 Empty
ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyВт 15 Жовт 2024 - 13:22

Удалось выяснить почему у меня глаза были постоянно красные с полопавшимися сосудами, а на правом вообще образовалась крупная ветка идущая через весь глаз.. Как оказалось, два телефона которыми я пользовался были с экранами OLED, хотя я был уверен что они оба с IPS..

Вот несколько серьезных ошибок, которые были допущены: устройства с OLED экранами использовались чаще всего и как основные. При этом яркость была выставлена меньше чем на 25-30%, что просто ужас. Всё это добивалось регулярным пользованием без включенного в помещении света, то есть вечером, ночью и рано утром смотрел на экран смартфона в темноте. Специально затестил, когда глядя на экран из темноты выходишь на дневной свет, глазам становится намного легче. 

Был период когда около месяца фактически не пользовался ни компьютером, ни телефонами и тогда белочная оболочка глаз (склера) была полностью чистая без единого видимого сосуда, что было очень непривычно, так как проблема уже казалась хронической. Вот сейчас, уже понимая проблему, буду пытаться добиться такого же результата.

Что на данный момент уже сделано:

1. Все экраны выставлены на яркость 100%.

2. В настройках дисплея установлен ночной режим (он есть и в Windows 11 и у телефонов), то есть когда убирается синева экрана, и все оттенки становятся теплыми, а яркость приглушенная.

3. Вечером включаю светильники в помещении на максимум.

4. Приучаю себя во время долгого сидения как можно чаще отрываться от экрана, и рассмотреть что-нибудь вдалеке (в дневное время лучшая перезагрузка посмотреть в окно), и потом еще смотрю на потолок, чтобы поднять глаза вверх и растянуть связки, как бы пытаясь сбросить с них напряжение. Также начал следить за тем чтобы спина была прямая и соблюдалась симметрия.

5. Пока что пытаюсь совладать с теми девайсами что уже есть, но не исключаю переход на новые. Например, монитор был некогда куплен за 300 у.е. и ШИМ у него отсутствует, но и частота всего 60 Гц. Не могу с уверенностью сказать что дело в герцовке, но пытался погонять одну RPG игру и было трудно даже 5 минут осилить, когда картинка статичная всё нормально, но как только персонаж перебегает с одного места на другое, она превращается в мыло и глаза сильно напрягаются пытаясь сфокусироваться. Но здесь возможно причина в самой игре либо отсутствии дискретной видеокарты, буду этот момент уточнять.

Вижу что уже удалось частично снять спазм и напряжение в области глаз, и кажется по чуть-чуть начала отползать краснота, в случае если появятся уверенные результаты, то постараюсь написать об этом здесь в теме. С ШИМ удалось более менее детально разобраться за эти несколько дней, не знаю есть ли смысл что-либо писать об этом, информации в сети и ютубе предостаточно, от себя посоветовал бы с ней ознакомиться, думаю будет не лишним. Но в целом правило простое, отдавать предпочтение IPS матрицам со 100% RGB и перед покупкой проводить "карандашный тест" на трех уровнях яркости (максимальном, среднем, минимальном). Кроме этого есть несколько сайтов где опубликованы рейтинги устройств с проверкой на ШИМ, для этого в поисковой строке достаточно ввести PWM laptop ranking. Также есть программы, которые позволяют регулировать теплоту экрана и даже регулировать это самое мерцание. Ну и помнить что в случае если устройство с мерцанием, меньше всего его будет на максимальной яркости. 

Как-то так, такие вот дела..

stanislav-q Поставив вподобайку

Повернутися до початку Перейти донизу
CNPOMAHELL
Живе тут
Живе тут
CNPOMAHELL

1000 повідомлень
Нагорода надається користувачеві, який написав на форумі 1000 повідомлень.

Репутація : 4
Дата реєстрації : 01.02.2022

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyВт 15 Жовт 2024 - 15:00

Meo пише:
Как оказалось, два телефона которыми я пользовался были с экранами OLED, хотя я был уверен что они оба с IPS
Звідки ви взяли, що OLED гірший IPS? Тьмяніший - так, але точно не гірший. Але вточню: гарній  OLED проти гарного IPS.
Цитата :
При этом яркость была выставлена меньше чем на 25-30%, что просто ужас. Всё это добивалось регулярным пользованием без включенного в помещении света, то есть вечером, ночью и рано утром смотрел на экран смартфона в темноте.
Якщо ви  викрутили яскравість на повну та продовжуєте читати у темряві, буде гірше, а не краще.
Цитата :
В настройках дисплея установлен ночной режим (он есть и в Windows 11 и у телефонов), то есть когда убирается синева экрана, и все оттенки становятся теплыми, а яркость приглушенная.
Нічний режим ніяк не прибирає синьову. Нічний режим "граеться" із теплотою світла (теплий-холодний). Яскравість при цьому зовсім не факт, що змінюється.

До того ж нічний режим у вас та в мене можуть (так і є) відрізнятися. В моєму телефоні при вмиканні "нічного режиму" телефон переходить на дуже-дуже жовте зображення. А є ще адаптивний режим. Залежно від навколишнього освітлення, телефон сам регулює яскравість. Є навіть режим жорсткої економії. Тоді телефон переходить у щось подібне до чорно-сіро-білого меню та в решті ПЗ.

За "відсутність синього" зазвитчай відповідають певні вбудовані у окремі моделі  сучасних моніторів\телевізорів\телефонів технології. Маю великі сумніви, що вмикання подібної технології у Windows 10\11 якось вплине.
у всякому разі мені подібні режими некомфортні для зору. Мої очі втомлюються значно швідше і від усіляких світлових режимів  і від яскравих екранів у принципі.

Цитата :
Вечером включаю светильники в помещении на максимум.
От це вже більше допоможе. Але якщо яскравість телефону\монітору на максимум та світло на максимум, отримаєте ще й безсоння до червоних очей.
Цитата :
Приучаю себя во время долгого сидения как можно чаще отрываться от экрана, и рассмотреть что-нибудь вдалеке (в дневное время лучшая перезагрузка посмотреть в окно), и потом еще смотрю на потолок, чтобы поднять глаза вверх и растянуть связки, как бы пытаясь сбросить с них напряжение. Также начал следить за тем чтобы спина была прямая и соблюдалась симметрия.
Так. Перерви значно більше допоможуть, ніж оте що вище.
Цитата :
Например, монитор был некогда куплен за 300 у.е. и ШИМ у него отсутствует, но и частота всего 60 Гц. Не могу с уверенностью сказать что дело в герцовке, но пытался погонять одну RPG игру и было трудно даже 5 минут осилить,
Дивні у вас висновки. Герцовка більш ніж 60 прибирає недоліки на швидких сценах у кіно чи в іграх. За мерехтіння відповідають лампи підсвічування. Якщо розробник зекономив на світлодиодах пару баксів, то ви й відчуєте це на собі.
Цитата :
Но здесь возможно причина в самой игре либо отсутствии дискретной видеокарты, буду этот момент уточнять.
Як це по вашому впливає? Звичайно, якщо умикнути цьогорічний бойовик на ультра налаштуваннях, то отримаєте 5 кадрів замість прийнятних 30. Але, а тих же консолях, дуже мало ігор показують хоча б 25 фпс. Потужність відеокарти не впливає на мерехтіння. Але впливає на ті кадри, що показує вам монітор. Гра з динамічного шутера перетворюється на покрокову стратегію. Це дратує, але маю сумніви, що якось впливає на зір.

А в старих телевізорах навіть менше 60 герц зустрічається. ;)

Якщо ж хочете прямо полегшення для зору та змінити телефон. Є така чудова китайська компанія TCL. В них у лінійці є телефони та планшети із власною технологією покращення зображення NXTPaper. Позіціонують вони її як кращий вибір для читання. При цьому використані екрани там мають дуже посередні характеристики на тлі конкурентів. Але технологія "витягує". Якщо ж прямо дуже-дуже піклуєтеся про зір... Є не менш китайська компанія Hisense, в якості у якості екрану- E-ink.

PS: Ви у спробі розібратися дуже сильно залізли "у берелом" та робите не зовсім вірні висновки. Загалом Ви плутаєте герци оновлення екрану, з кадрами у секунду ігор (ті шо FPS).

Просто робіть перерви кожні 40 хвилин (як цього техніка безпеки потребує). Читати з телефону в темряві - втомлення. Читати з яскравого екрану при яскравому освітленні, думаю, отримаєте теж саме. Пробуйте налаштування яскравості та перерви. Може навіть курс вітамінок покращить самопочуття. Блимайте очима частіше. 

Мене більше дратує дуже дрібний текст. Тону в налаштуваннях Windows стоїть 125% на тексті, в месенджерах, браузері тощо. Також "максимально великий текст" у телефоні. Може на вас дрібні деталі у RPG так впливають, а не мерехтіння чи робота із вбудованою графічною картою.

Meo Поставив вподобайку

CNPOMAHELL
Живе тут
Живе тут
CNPOMAHELL

1000 повідомлень

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyВт 15 Жовт 2024 - 15:03

Meo
Бувалий
Бувалий
Meo

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyВт 15 Жовт 2024 - 20:02

CNPOMAHELL пише:
Звідки ви взяли, що OLED гірший IPS? Тьмяніший - так, але точно не гірший. Але вточню: гарній  OLED проти гарного IPS.

У OLED экранов серьезные проблемы с ШИМ. В ютубе можно найти полно замеров при помощи специального устройства, и вот рейтинг на сайте notebookcheck, где ясно можно увидеть что вверху списка находятся в основном устройства с IPS, а внизу начиная с отметки PWM 900 и ниже, скучено находятся AMOLED и OLED. Такое решение с мерцающей подсветкой вызвано особенностями матрицы и её проблемами с выгоранием.

CNPOMAHELL пише:
Якщо ви  викрутили яскравість на повну та продовжуєте читати у темряві, буде гірше, а не краще.

это как бы очевидно, нигде про такое не писал, что будет лучше, если в темноте увеличить яркость экрана. Как раз таки и старался его приглушить, и фон был выставлен темный с белыми буквами.

CNPOMAHELL пише:
Нічний режим ніяк не прибирає синьову. Нічний режим "граеться" із теплотою світла (теплий-холодний). Яскравість при цьому зовсім не факт, що змінюється.

Возможно, я лишь высказал свои субъективные ощущения, когда переключаю режим с теплого на обычный, мне именно синева резко бьет в глаза, а так да, сами цвета на месте. С желтым тоном есть регулировка, я пока попробовал выставить на пограничные 37, ставишь 35 и уже отдает холодным. Пока что посижу на этом режиме, а далее буду смотреть по ситуации..

CNPOMAHELL пише:
Так. Перерви значно більше допоможуть, ніж оте що вище.

Раньше вот как-то пользовался мониторами самыми разными, зависал целыми днями и неделями, но такой красноты глаз за собой не помню, а сейчас она уже на постоянке. И я такой не единственный, есть и другие кто жалуется на OLED экраны, что от них уже через 20 минут можно сушить весла.

CNPOMAHELL пише:
Дивні у вас висновки. Герцовка більш ніж 60 прибирає недоліки на швидких сценах у кіно чи в іграх. За мерехтіння відповідають лампи підсвічування. Якщо розробник зекономив на світлодиодах пару баксів, то ви й відчуєте це на собі.

Мерцание и 60 Гц в моем высказывании никак не связаны, имелось в виду что монитор уже не очень новый, по сегодняшним меркам такого количества герц уже маловато..

CNPOMAHELL пише:
Як це по вашому впливає? Звичайно, якщо умикнути цьогорічний бойовик на ультра налаштуваннях, то отримаєте 5 кадрів замість прийнятних 30. Але, а тих же консолях, дуже мало ігор показують хоча б 25 фпс. Потужність відеокарти не впливає на мерехтіння. Але впливає на ті кадри, що показує вам монітор. Гра з динамічного шутера перетворюється на покрокову стратегію. Це дратує, але маю сумніви, що якось впливає на зір.

Пытался описать вполне конкретную проблему, при движении картинка становится размытой, и в глазах появляется сильный дискомфорт (когда им не за что зацепиться и они не могут сфокусироваться). Игра выставлена на максимальных настройках и идет без тормозов, но во время движения появляется мыло, поэтому предположил что возможно проблема в старом движке на котором она сделана, либо как вариант нехватка видеокарты, либо герцовка. Вот пример разного количества Гц.

Нигде не говорил что видеокарта влияет на мерцание, писал про размытие картинки, не про мерцание) Честно говоря, не покидает такое ощущение что приходится в основном комментировать либо неправильно понятые мои высказывания, либо сознательно перекрученные, и это довольно таки тяжело :)

Про консоли не совсем понял о каких идет речь, точно помню что у Sony PS4 Pro есть 30fps, у PS5 их стабильных 60 кажется. Xbox примерно на таком же уровне по производительности..

CNPOMAHELL пише:
Якщо ж хочете прямо полегшення для зору та змінити телефон. Є така чудова китайська компанія TCL. В них у лінійці є телефони та планшети із власною технологією покращення зображення NXTPaper. Позіціонують вони її як кращий вибір для читання. При цьому використані екрани там мають дуже посередні характеристики на тлі конкурентів. Але технологія "витягує". Якщо ж прямо дуже-дуже піклуєтеся про зір... Є не менш китайська компанія Hisense, в якості у якості екрану- E-ink.

Спасибо, тема E-Ink экранов мне интересна. friends

CNPOMAHELL пише:
PS: Ви у спробі розібратися дуже сильно залізли "у берелом" та робите не зовсім вірні висновки. Загалом Ви плутаєте герци оновлення екрану, з кадрами у секунду ігор (ті шо FPS).

Просто робіть перерви кожні 40 хвилин (як цього техніка безпеки потребує). Читати з телефону в темряві - втомлення. Читати з яскравого екрану при яскравому освітленні, думаю, отримаєте теж саме. Пробуйте налаштування яскравості та перерви. Може навіть курс вітамінок покращить самопочуття. Блимайте очима частіше. 

Эмоциональная и даже агрессивная реакция на разговоры о ШИМ это нормально, многие люди таким образом пытаются защитить свои немалые денежные вложения, обвиняют в неадекватности, секстантстве и все в таком духе. Мое мнение что проблема скорее всего есть, и то что даже пытаются поделить людей с "чувствительностью" глаз и "нечувствительностью", думаю любой кто умеет сложить два плюс два рано или поздно придет к выводу что эта штука причиняет вред всем одинаково. У меня вот у самого лежит девайс за 700 у.е. с OLED экраном, но вода камень точит и глаза потом чинить может выйти чуточку дороже, поэтому хотя бы на время отложу телефоны в сторону, понаблюдаю за реакцией, а там будет видно..

CNPOMAHELL Поставив вподобайку

CNPOMAHELL
Живе тут
Живе тут
CNPOMAHELL

1000 повідомлень

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyВт 15 Жовт 2024 - 22:16

Meo пише:
 Такое решение с мерцающей подсветкой вызвано особенностями матрицы и её проблемами с выгоранием.
Так це проблема псування самого екрану. Так, більшість OLED екранів вигоряють з часом. Але теж саме можна і про РК дисплеї сказати. Особливо це стосується РК дисплеїв, які певний (та довгий) час транслюютьь одну статичну картинку.

Доречі, щоб ваш OLED екран деградував потрібно рочків 5 десь. Маю сумніви, що вашим телефонам саме стільки років. 

Цитата :
Мерцание и 60 Гц в моем высказывании никак не связаны, имелось в виду что монитор уже не очень новый, по сегодняшним меркам такого количества герц уже маловато..
Можливо дапвність монітору впливає на зір. Але його "герцівка" більше на ваше сприйняття впливає. Ну а втомлення самих сітлодиодів підсвітки реально дається взнаки. А мене у якості основного дисплею 41 дюймовий тєлек звичайний марки LG. Рк вістимо, але з бюджетної серії. До цього користувався цьогож виробника телеком але з топової лінійки. Там нюнер згорів і як тєлєк воно вже лише з тв-приставкою могло працювати. Але я не про це. В LG є простійна "дитяча проблема", що переходить від моделі до моделі. А саме, відвалювання лінз, що фокусують світлодіоди підсвітки. На чорному\синьому фоні видно конкретні плями від світлодиодів. Звичайнож, у нормальної нової моделі такого немає. Ось таке, вірю, впливає на зір на можливість годинами сидіти за компом.
Цитата :
Пытался описать вполне конкретную проблему, при движении картинка становится размытой, и в глазах появляется сильный дискомфорт (когда им не за что зацепиться и они не могут сфокусироваться). Игра выставлена на максимальных настройках и идет без тормозов, но во время движения появляется мыло, поэтому предположил что возможно проблема в старом движке на котором она сделана, либо как вариант нехватка видеокарты, либо герцовка. Вот пример разного количества Гц.
Можна погратися з налаштуваннями. "Мило" може з'явитися з купи причин. Так, вбудована відеокарта на високих налаштуваннях милить. Можуть драйвери впливати, Налаштування в самій грі неправильні: оті сами траселяції, Vsynk, тощо. А може, як ви стазали - сам ігровий рушій гри кривий.

Я не розумію їншого. Чому ви мило на екрані повязуєте із впливом на зір? Це різні речі майже не пов'язані.
Цитата :
Честно говоря, не покидает такое ощущение что приходится в основном комментировать либо неправильно понятые мои высказывания, либо сознательно перекрученные, и это довольно таки тяжело :)
Я ж не знаю що саме ви намагалися сказати. То лише ви знаєте. Відповідаю у міро свого зрозуміння ваших слів.
Цитата :
Про консоли не совсем понял о каких идет речь, точно помню что у Sony PS4 Pro есть 30fps, у PS5 их стабильных 60 кажется. Xbox примерно на таком же уровне по производительности..
Вже повно сучасних ігор, які навіть 25 кадрів дати не можуть, а не те, щод 40 чи цілих 60. Я вже не кажу про обов'язковість наявності SSD для консолей. Утім на продуктивність воно теж впливає опосередковано.
Цитата :
Эмоциональная и даже агрессивная реакция на разговоры о ШИМ это нормально, многие люди таким образом пытаются защитить свои немалые денежные вложения, обвиняют в неадекватности, секстантстве и все в таком духе.
Можливо ви не змогли донести свої думки, чи реально плутаєтесь у термінах, але... Але у вас весь час проглядається  змішування якості картинки із ШИМ (мерехтіння). Це зовсім різні речі.

Мепрехтіння то про дерградацію підсвічування екрану. Мило чі просадка кадрів -то вже ваше "залізо не вивозить". Лікується зменшенням рівня якості, чи віключенням окремих налаштувань. У крайньому разі так - зміной заліза на більш сучасне.

Ще раз наголошу, на мене, наприклад, більше впливав дрібний текст написів що в теленфоні, що на дисплеї. Бо телефон\e-ink читачку я подалі від себе відсовую. Компенсую це великими літерами. З компом, хоча в мене й 41 дюймовий телек (TN мабуть) одним з дисплеїв виступає - дивлюся я на нього з 1.5 м. Інший монітор 24 дюйми (IPS), у якості додаткового. Туди виведені усілякі месенджери. Його я бачу з 2м. Зараз поміряв лінійкою - в мене розмір стрілки курсору 20мм (по довгій частині). Компенсую відстань знаходження.

Спробуйте, може й вам не вистачає саме розміру тексту. Бо багатогодинне читання дрібного тексту втомить навіть молоду, здорову людину.

Пограйтеся з налаштуваннами відеокарти загалом, та в конкретних іграх. Ба, навіть, заміна плеєра для перегляду фільмів може вплинути на сприйняття (та реально на картинку може вплинути).
vicbro
Живе тут
Живе тут
vicbro

1000 повідомлень

Репутація : 140
Дата реєстрації : 17.07.2019
Вік : 62

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyСр 16 Жовт 2024 - 5:40

Нічний режим ніяк не прибирає синьову. Нічний режим "граеться" із теплотою світла (теплий-холодний).

Не могу снова удержаться читая такое. Не буду учить, просто три вопроса к автору:
1. Что такое "теплый" оттенок (цвет)?
2. Что такое "холодный" оттенок (цвет)?
3. Как формируется цвет в компьютере?
Когда ответите на них, то поймете, что написали друг за другом два противоречащих друг другу предложения и определите какое из них неверное.

CNPOMAHELL
Живе тут
Живе тут
CNPOMAHELL

1000 повідомлень

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyСр 16 Жовт 2024 - 9:03

vicbro пише:
Нічний режим ніяк не прибирає синьову. Нічний режим "граеться" із теплотою світла (теплий-холодний).

Не могу снова удержаться читая такое. Не буду учить, просто три вопроса к автору:
1. Что такое "теплый" оттенок (цвет)?
2. Что такое "холодный" оттенок (цвет)?
3. Как формируется цвет в компьютере?
Когда ответите на них, то поймете, что написали друг за другом два противоречащих друг другу предложения и определите какое из них неверное.
А до опонента не буде питань? Там все повідомлення одне велике питання. Герци, змазана картинка, до чогось очі...

А по суті. Раніше картинка формувалася як RGB. Променями з "пушок" зеленою, червоною, синьою. Власне аббревіатура - це перші букви кольорів. Зараз світлодиоди але кольори ті ж самі. 

"Теплота" світла рахується у Кельвінах. І це реально "температура полум'я". Чим менше значення у Кельвінах - тим "тепліше"  кольор світла. Відповідно великі значення - це вже вважається холодними відтінками. Посереднині - те що називають "нейтральним" або денним відтінком світла. Це все з "термінології" ламп.
В дисплеях\екранах подібне ми можемо бачити як частку технології "балансу білого". Саме так регулюється "колір" там. 

Скоріш за все ви прискіпалися до цього: Нічний режим ніяк не прибирає синьову.

Просто не знаю як просто і на пальцях пояснити те, що Windows 10\11 нічого не прибирає. Це маркетинг, який звичайне регулювання настроювань дисплею виділяє в окрему "супер-пупер" технологію. Блін. Це як сказати, що ніж ріже, а потім зосередитися, що саме ваш ніж може добре різати, ну не знаю, курку. Приблизно так і з дисплеями.
Наприклад у комп'ютерних окулярах, що ще рочків 15 були популярними, просто покриття скла прибирає "ультрафіолет". А що саме "прибирає" настроювання Windows наміть не берусь вигадувати. Точно не це саме.

Так зрозуміліше?
vicbro
Живе тут
Живе тут
vicbro

1000 повідомлень

Репутація : 140
Дата реєстрації : 17.07.2019
Вік : 62

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyСр 16 Жовт 2024 - 9:34

Мне как раз понятно все. Мы говорим о цифровых гаджетах, зачем тогда про температуру в Кельвинах? Мне вспоминается, как Горбачев отвечал на вопросы :)
Скоріш за все ви прискіпалися до цього: Нічний режим ніяк не прибирає синьову.
Конечно!
Это не к обсуждению, не нужно отвечать.
CNPOMAHELL
Живе тут
Живе тут
CNPOMAHELL

1000 повідомлень

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyСр 16 Жовт 2024 - 10:01

vicbro пише:
Мне как раз понятно все. Мы говорим о цифровых гаджетах, зачем тогда про температуру в Кельвинах?
А що, для цифрових гаджетів температура в якихось інших одиницях вимірюється?

Гаразд. В нас є початковий напис від товариша  @Meo. Будь-ласка, дайте йому відповідь, зважаючи на те, що ваша критика передбачає, що ви повинні на цьому розумітися. Звичайно ж треба відповісти так, щоб людина яка на цьому не дуже розуміється теж зрозуміла. ;)
Якщо вам не ліньки написати мені, думаю, допомогти товаришу по форуму розібратися, чому в нього болять очі, буде теж легко. Тим більше, за ПК ви сиділи (з ваших слів) значно довше мене і точно застали обладнання, яке реально впливає на зір.
Повторю за вами: Це не до обговорення. Мені не треба відповідати.
Meo
Бувалий
Бувалий
Meo

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyСр 16 Жовт 2024 - 13:07

CNPOMAHELL пише:
Так це проблема псування самого екрану. Так, більшість OLED екранів вигоряють з часом. Але теж саме можна і про РК дисплеї сказати. Особливо це стосується РК дисплеїв, які певний (та довгий) час транслюютьь одну статичну картинку.

Не доводилось видеть чтобы LCD был в таком состоянии, как например этот OLED. 

CNPOMAHELL пише:
Доречі, щоб ваш OLED екран деградував потрібно рочків 5 десь. Маю сумніви, що вашим телефонам саме стільки років. 

В том то и загвоздка, чтобы обеспечить срок эксплуатации 5 лет, производитель судя по всему химичит с подсветкой, если сделает как полагается, экран выгорит быстрее.

CNPOMAHELL пише:
Я не розумію їншого. Чому ви мило на екрані повязуєте із впливом на зір? Це різні речі майже не пов'язані.

Абсолютно нормальное стремление пытаться подобрать такую обувь, которая не будет передавливать пальцы и натирать мозоли. Сначала было установлено, что использование телефона как основного устройства пагубно действует на мои глаза, для меня это уже совершенно очевидно. Какой следующий шаг? Наверное должен возникнуть вопрос, а что тогда собственно будет комфортно для глаз, как в полной мере снять с них нагрузку? Поэтому здесь я уже пытался разобраться что использовать как основное устройство, и стоит ли например подбирать новый монитор или оставаться со старым. И дело тут не в зрении, то что я описал про размытие, вызывало сильное напряжение в глазах, то есть это уже область мышц и связок, к зрению и красноте это если и имеет отношение, то опосредованное, то есть это лишь часть общей картины, которой также нужно уделить внимание.

К слову, проверить состояние мышц можно следующим образом: положить обе ладони на лоб и сильно его придавить (это нужно для того, чтобы зафиксировать кожу и не образовались заломы и мимические морщины), после этого с большой силой зажмурить глаза, чуть подержать и отпустить, и так около 5 раз. В случае если нарушен тонус, образовался застой и спазмированность, то скорее всего это будет понятно по ощущениям. Само упражнение кстати неплохо сбрасывает такое перенапряжение. И на бровях есть две ямки (ближе к межбровью), если на них надавить они тоже могут помочь выявить и слегка сбросить нагрузку. Ну и подвигать глазами влево вправо, вниз вверх, несмотря на простоту довольно эффективно.

CNPOMAHELL пише:
Я ж не знаю що саме ви намагалися сказати. То лише ви знаєте. Відповідаю у міро свого зрозуміння ваших слів.

Просто есть такое подозрение что даже не пытаетесь разобраться с тем что написано, и очень быстро отвечаете большим сообщением, как бы с легкостью и на кураже :) У меня вот так не получается, после прочтения сообщения стараюсь закинуть его в фоновый режим, походить, подумать, проверить информацию, удостовериться что правильно понял собеседника..

CNPOMAHELL пише:
Вже повно сучасних ігор, які навіть 25 кадрів дати не можуть, а не те, щод 40 чи цілих 60. Я вже не кажу про обов'язковість наявності SSD для консолей. Утім на продуктивність воно теж впливає опосередковано.

Для консолей игры проходят тщательную оптимизацию, ну и графика зачастую урезана, их уровень это примерно RTX 3060, почему и говорят что пользователи ПК это бояре.

CNPOMAHELL пише:
Можливо ви не змогли донести свої думки, чи реально плутаєтесь у термінах, але... Але у вас весь час проглядається  змішування якості картинки із ШИМ (мерехтіння). Це зовсім різні речі.

Мепрехтіння то про дерградацію підсвічування екрану. Мило чі просадка кадрів -то вже ваше "залізо не вивозить". Лікується зменшенням рівня якості, чи віключенням окремих налаштувань. У крайньому разі так - зміной заліза на більш сучасне.

Если это создает путаницу, достаточно выбросить пятый пункт из моего первого сообщения, и тогда это закроет все вопросы, останется только про ШИМ. В целом, что касается OLED, то после того что узнал за эти несколько дней, для меня это та самая "яркая" упаковка, когда лучше насторожиться и внимательно прочитать состав.

CNPOMAHELL пише:
Ще раз наголошу, на мене, наприклад, більше впливав дрібний текст написів що в теленфоні, що на дисплеї.

Результат уже вижу, краснота отползает, сегодня состояние глаз лучше чем вчера, вчера было лучше чем позавчера. Если удастся положительно завершить данную историю, то напишу здесь в теме, но нужно некоторое время.
CNPOMAHELL
Живе тут
Живе тут
CNPOMAHELL

1000 повідомлень

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyСр 16 Жовт 2024 - 14:35

Meo пише:
Не доводилось видеть чтобы LCD был в таком состоянии, как например этот OLED. 
Люди користуються телефонами, які перемотані ізолентою. Але навіть якщо в вас пів екрану таким стане, це ніяк не вплине на ваш зір (на нерви вплине).

А ще байок потравлю...Лірічний відступ.
 Було це у 2001 році. Збирав я компа знайомому знайомої. Фінанси були не безкінечні. Тому біла обрана материнська плата під брендом Intel (під процесори на Slot 1). Цікава вона була наявністю вбудованого звуку від Creative, та відеокарти (Riva128 здається). Звичайно це мало певні нюанси при настроюванні. Ютюбів з допоміжними відео не було. Замість форумів ще була мережа FIDOnet (яка вже тоді потроху загиналася). Інтернет - по передплачених картках по модему через телефонну лінію.
Мені не вдалося завести цю "машинку". То ж просто поїхав на фірму, де купляв комплектуючі. Допомагав у цьому мамин знайомий, який погодився півдвезти мене з системником. В нього була іржава вбита беха (BMW) 3ка здається. Трохи краща за металобрухт зовні, але доволі жвавенька на дорозі. Заїхали у двори, але не змогли прямо до будинку проіхати. Вбиті в асфальт були залізні труби, щоб не їздили. Тоді було повно кронтор, що сиділа у напівпідвалах, чи навіть просто у квартирі на 1\2 поверсі, перебудованій під офіс.
Щойно ми спинилися, з кущив повиплигували, що ті нінзі, мєнти (тоді ще міліція була). Нас оточили браві дядьки з автоматами уп'ятьох. А я у першому ВУЗі ходив патлатим металістом. А тут 2га освіта. Вирішив "змінити імідж". Тож буд у чорних джинсах, нубуковій куртці (пісочного кольору), та з коротким їжаком на голові. Ну і BMW. Вона тоді і розшифровувалася "Бойова Машина Вимагателів". Виявилося, що днями була стрілянина у цих дворах. Переділ території чи ще що. Міліціянти чекали продовження. А тут ми на "Бесі"... Мене відпустили. Хоча й знайшли викрутку у кишені. А знайомому ще довгенько мізки колупали. Із драйверами вирішив. Там реально була потрібна послідовність дій (що за чим ставити).
Все я налаштував та й віддав клієнтові. А через місяць в нього згорів монітор. Доречі непоганий Philips (товстенький, ще на ЕПТ, як тєлєки старі). Як я вище писав - інтернетів тоді майже не було. Питалися один в одного. Виявилося, що було потрібно вбудованій відеокарті встановити певну конкретну межу частоти (60 - 75) оновлення. Інакше вона сама "задирала" оту частоту наскільки змогла, а монітор такого не витримував.

Цитата :
Абсолютно нормальное стремление пытаться подобрать такую обувь, которая не будет передавливать пальцы и натирать мозоли
Ось на 2й вашій відповіді стало зрозуміло, що ви одразу змішали проблемі зору та одразу ж почали перелічувати критерії вибору наступного свого екрану\дисплею. І до того ж вказувати, чім саме вам не подобається наявна картинка. Бо воно (мені) читалося як продовження одне одного.
Цитата :
Сначала было установлено, что использование телефона как основного устройства пагубно действует на мои глаза, для меня это уже совершенно очевидно. 
Скоріше вже використання свого пристрою довго та у невдалих умовах призводить до втоми очей.
Цитата :
Для консолей игры проходят тщательную оптимизацию, ну и графика зачастую урезана, их уровень это примерно RTX 3060, почему и говорят что пользователи ПК это бояре.
От чесно ліньки шукати цілі списки ігор, які не вміють нормальні FPS. Повірте їх немало. Але це  стосується нашого предмету розмови лише опосередковано. Я до того, що що б не вміла гра, консоль, це все запускається на звичайному телеку. Часто із "так собі" характеристиками.
Цитата :
Для консолей игры проходят тщательную оптимизацию,
Ладно, не втримався. Одразу згадалася польська гра Cyberpunk 2077, що на консолях та ПК працювала геть по різному.
Цитата :
В целом, что касается OLED, то после того что узнал за эти несколько дней, для меня это та самая "яркая" упаковка, когда лучше насторожиться и внимательно прочитать состав.
Якраз обрав би OLED якщо решта характеристик телефону схожа. У будь-кого бувають невдалі моделі. Он топові телефони Самсунги задовго до "ізраїльских рацій" вибухали. То, що перестати купувати Самсунгів з-за цього?
Цитата :
Результат уже вижу, краснота отползает, сегодня состояние глаз лучше чем вчера, вчера было лучше чем позавчера. Если удастся положительно завершить данную историю, то напишу здесь в теме, но нужно некоторое время.
А якщо дні три без телефону\ПК посидіти, то й геть відпусте. Аж поки знову у пітьмах не почнете читати.

Meo Поставив вподобайку

Meo
Бувалий
Бувалий
Meo

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyПт 18 Жовт 2024 - 11:14

CNPOMAHELL пише:
А ще байок потравлю...Лірічний відступ.

Интересная история, со своей атмосферой :)

Такая сборка по всей видимости была уже посильнее Pentium 133.. У меня недавно тоже при сборке какие-то косяки вылазили, не все прошло гладко, какие-то старался проговорить здесь в теме, на случай если кто столкнется. Конечно хотелось бы собрать что-нибудь поновее, на базе процессора 12400 (по хорошему надо бы на 12600, только вот с ним такими бюджетными материнкой и охлаждением какие выбрал, не отделаешься), но тут как получится.. В целом и того что есть вполне хватает.

CNPOMAHELL пише:
Скоріше вже використання свого пристрою довго та у невдалих умовах призводить до втоми очей.

С очень большой вероятностью виновником был именно ШИМ, раньше просиживал за компом сутки напролет, и с такими глазными проблемами не сталкивался. И также встречал точно такие же жалобы на OLED, красные глаза через 20 минут, и краснющие через 40. Да и сейчас вижу как с каждым днем воспаление отходит по чуть-чуть, дам месяц времени, если полностью не пройдет, то попробую может капли какие взять в аптеке, на правом глазу самый травмированный участок. От ветра также слезились глаза, прямо лились по щекам, но вчера когда шел по улице (была ветренная погода) таких симптомов почти не было, видимо это всё звенья одной цепи, и глаза находились в хронически раздраженном состоянии. Повторюсь, их состояние сейчас не сравнить с тем что было, хотя по прежнему много провожу за монитором..

CNPOMAHELL пише:
Ладно, не втримався. Одразу згадалася польська гра Cyberpunk 2077, що на консолях та ПК працювала геть по різному.

Возможно и так, у XBOX к примеру знаю, что когда игра прошла оптимизацию она получает специальный ярлык. Про Cyberpunk 2077 надо понимать что все основные проблемы были именно на старте, когда выкатили сырую версию, в дальнейшем выходили крупные патчи которые это дело подправили, но им до сих припоминают) Они действительно замахнулись на сверхсложную задачу, можно понять. Но если абстрагироваться от провалов в текстуры, я вот во время релиза прохождение смог посмотреть только пару частей и выключил, т.к. не зацепил сюжет и диалоги.. А так, целиком и полностью согласен что такой замечательной картинки как на RTX 4090 консоль пока что вряд ли сможет выдать в ближайшее время.. Вообще новое поколение видеокарт и многим старым играм подарило вторую жизнь, так они по-другому стали выглядеть..

CNPOMAHELL пише:
Якраз обрав би OLED якщо решта характеристик телефону схожа. У будь-кого бувають невдалі моделі. Он топові телефони Самсунги задовго до "ізраїльских рацій" вибухали. То, що перестати купувати Самсунгів з-за цього?

Со своей стороны я как смог попытался донести информацию о несовершенстве и неудобствах этой технологии, остальное это уже каждый сам решает. Единственный плюс OLED как по мне это "товарный вид", яркая вырвиглаз картинка, насыщенный черный цвет, возможно отсутствие засветов (известной болезни IPS), но мне например от экрана важна в первую очередь забота о глазах и комфорт, то есть все эти "плюшки" как мне кажется, больше нужны продавцу, чем покупателю, поэтому он так зацепился за этот OLED, осознавая при этом что потребитель расплачивается за его удобства своим здоровьем. И ещё такая технология похоже очень соответствует пропагандируемой моде на потребление, где нужно менять вещи как перчатки, где они делаются из "пластмассы" и в короткие сроки становятся непригодными, мне же больше нравятся такие, которыми можно пользоваться 10-15-20 лет.. 

P.S. На экраны гнусмасов кстати больше всего жалуются.

CNPOMAHELL
Живе тут
Живе тут
CNPOMAHELL

1000 повідомлень

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyПт 18 Жовт 2024 - 14:55

Meo пише:
Такая сборка по всей видимости была уже посильнее Pentium 133..
Звичайно, культовий Celeron 300A робив дива. В умілих руках, за рахунок доброго розгону (з 300   до 450 Мгц), він наближувався зо повноцінних топових Pentium2 з цінником більш ніж 1000 баксів.
Цитата :
У меня недавно тоже при сборке какие-то косяки вылазили, не все прошло гладко, какие-то старался проговорить здесь в теме, на случай если кто столкнется.
Різне буває. Не завжди це людський фактор. Може просто невдале поєднання компонентів.

Цитата :
 раньше просиживал за компом сутки напролет, и с такими глазными проблемами не сталкивался. И также встречал точно такие же жалобы на OLED, красные глаза через 20 минут, и краснющие через 40. 
Тоді в мене для вас погані новини. За підсумками року обсяги постачання OLED-моніторів зростуть на 181%

Цитата :
Про Cyberpunk 2077 надо понимать что все основные проблемы были именно на старте, когда выкатили сырую версию, в дальнейшем выходили крупные патчи которые это дело подправили, но им до сих припоминают)
Пригадують їм не велику кількість проблем, а те, що топ менеджери виписали собі премії на кількадесят мільонів. А ще те, що перші місяці розповідали казки на тему "все добре ви нічого не розумієте". Це не перший випадок, коли велика компанія обіс***лася. Але тут дуже вже показово все було.
Цитата :
то есть все эти "плюшки" как мне кажется, больше нужны продавцу, чем покупателю, поэтому он так зацепился за этот OLED, осознавая при этом что потребитель расплачивается за его удобства своим здоровьем. И ещё такая технология похоже очень соответствует пропагандируемой моде на потребление, где нужно менять вещи как перчатки, где они делаются из "пластмассы" и в короткие сроки 
Звичайно. Викотили "сиру" технологію у намаганні відкусити частку ринку.
Цитата :
P.S. На экраны гнусмасов кстати больше всего жалуются.
А ще вона провідний гравець на ринку цієї технології. На пару із LG.

Meo Поставив вподобайку

Meo
Бувалий
Бувалий
Meo

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyПт 18 Жовт 2024 - 17:24

CNPOMAHELL пише:
Тоді в мене для вас погані новини. За підсумками року обсяги постачання OLED-моніторів зростуть на 181%

Был бы очень рад узнать, что ошибся, и это прекрасная технология. Но пока что тех фактов, о которых узнал, и о которых мало говорят, мне достаточно чтобы оставаться старомодным.. За ссылку спасибо, полистаю этот форум.

CNPOMAHELL пише:
Пригадують їм не велику кількість проблем, а те, що топ менеджери виписали собі премії на кількадесят мільонів.

Тогда следил за событиями, действительно было ощущение что людей кинули, и тех кто сделал предзаказ, и самих разработчиков. Но и понимание что не уложились в срок из-за сложности проекта тоже было, и давление на них было со всех сторон, чуть ли не разорение грозило.

CNPOMAHELL пише:
Звичайно. Викотили "сиру" технологію у намаганні відкусити частку ринку.

Возможно, я только за если они допилят технологию, пока что у меня остались вопросы, раньше вот пользовался и не подозревал, что могут быть нюансы..

CNPOMAHELL пише:
А ще вона провідний гравець на ринку цієї технології. На пару із LG.

Не так давно сбрасывал статистику из Японии, так вот Южная Корея кажется занимает второе место по проблемам зрения среди молодежи.
CNPOMAHELL
Живе тут
Живе тут
CNPOMAHELL

1000 повідомлень

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyСб 19 Жовт 2024 - 5:53

Meo пише:
Был бы очень рад узнать, что ошибся, и это прекрасная технология. Но пока что тех фактов, о которых узнал, и о которых мало говорят, мне достаточно чтобы оставаться старомодным..
Не в тому річ. Технологія потроху розвивається. Все вже не так погано, як було спочатку. Але ж люди, такі дивні створіння, що якщо був один, то переносять його на стадію загальної проблеми. Ті ж смартфони-розкладачки прекрасно ламаються від простого користування. Але ж тільки лінивий виробник не викотив свою версію розкладачки.
От наприклад. З дуже невеличким проміжком стукнув правий нижній кут на моніторі та на дисплеї ноутбука. Поперхнувся та стукнув монитора тим, що тримав у долонях (чашку чи шо), поки намагався не захлинутися. З'явилася кругла пляма, розміром з 5ти копійчану монету, або ж стару гривню. А на ноутбучному дисплеї чимось зробив подряпину сантиметри 3. Здається  - все? Треба міняти? Згодом і там і там все саме прибралося. Рідкі кристали встали на місце. Самі.
Цитата :
Тогда следил за событиями, действительно было ощущение что людей кинули, и тех кто сделал предзаказ, и самих разработчиков. Но и понимание что не уложились в срок из-за сложности проекта тоже было, и давление на них было со всех сторон, чуть ли не разорение грозило.
А людей і кинули. Тих, хто заплатив повну ціну за сирий проект. Ще й за свої кошти був мимовільним тестувальником. Ну і топ менеджери, що навиписували собі премій. При цьому, коли з'явилися проблеми, вирішувати їх взялися за допомогою звільнення персоналу. От прям як зараз: ловлять усіляких ТЦКунів та митників на незаконному багатомільонному збагаченні. Але їх відпускають згодом, а кошти вирішили отримати за допомогою підвищення податків звичайним людям. 
Цитата :
Возможно, я только за если они допилят технологию, пока что у меня остались вопросы, раньше вот пользовался и не подозревал, что могут быть нюансы
Передбачувано. Це не перший та навіть не сотий випадок, коли викочують сиру технологію. Просто треба перед купівлею трохи цікавитися тим, що купляєш. Ви ж не єдиний, хто це придбав. Утім, навіть якщо і прочитали заздалегідь? Певний відсоток браку будь-якої продукції ніхто не скасовував. 
Цитата :
Не так давно сбрасывал статистику из Японии, так вот Южная Корея кажется занимает второе место по проблемам зрения среди молодежи.
У азіатів взагалі проблеми із зором. Ну а Японія ще й довгий час знаходилася у самовільній ізоляції. Тож маємо ще генетичні зміни типа кривих ніг, кривих зубів, проблем зі шкірою тощо. Харчова специфіка теж має вплив. Нестерпність лактози наприклад.

Meo Поставив вподобайку

Meo
Бувалий
Бувалий
Meo

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyСб 19 Жовт 2024 - 10:39

CNPOMAHELL пише:
Не в тому річ. Технологія потроху розвивається. Все вже не так погано, як було спочатку. Але ж люди, такі дивні створіння, що якщо був один, то переносять його на стадію загальної проблеми.

В начале лета попросили помочь с выбором ноутбука, нужен был такой, где есть точная цветопередача, и я тогда посоветовал Vivobook с OLED.. Какое же счастье что его не купили и перенесли покупку на зимние праздники.. Буквально на днях видел обзор где замеряли ШИМ у данной модели с таким экраном, и при снижении яркости он становится больше сотни.

А вот весьма информативное видео, сделанное 4 года назад. Телефон, которым чаще всего пользовался здесь представлен, и на той яркости которую я юзал в штатном режиме ШИМ также около сотни.

CNPOMAHELL пише:
А людей і кинули. Тих, хто заплатив повну ціну за сирий проект.

Думаю для многих предзаказ был чем-то вроде благодарности за Ведьмака и поддержкой независимой студии. Больше всего меня удивило, почему они от более сложного уникального продукта, с путешествиями и красивой природой, где основой сюжета был рассказ настоящего писателя, перешли к голливудскому лубку, со всеми этими уличными бандами и стриптиз клубами.. Как-будто с самого начала нацеливались на аудиторию США.

Про задержания уже точно не вспомню, но был человек, который в советские времена (где-то в 30-е годы) ездил по городам с концертами и возил с собой мешки денег. Несколько раз его задерживали пограничники и НКВД, и в таких ситуациях он сразу отдавал один мешок и его отпускали на свободу. В воспоминаниях он потом задавался вопросом, почему многие другие люди оказавшись в тех стенах, и у которых хватало ресурсов, не поступали таким же образом, может не видели это окно возможностей, может теряли волю. Военным, чиновникам и силовикам всё же проще найти общий язык и договориться между собой, чем неподготовленному человеку с улицы..

CNPOMAHELL пише:
Нестерпність лактози наприклад.

Лактоза кстати у всех по мере взросления хуже усвояется.
CNPOMAHELL
Живе тут
Живе тут
CNPOMAHELL

1000 повідомлень

ПовідомленняТема: Re: ПК та периферія   ПК та периферія - Сторінка 7 EmptyСб 19 Жовт 2024 - 12:59

Meo пише:
В начале лета попросили помочь с выбором ноутбука, нужен был такой, где есть точная цветопередача, и я тогда посоветовал Vivobook с OLED.
Без різниці, що б ви порадили. Ноутбук та добра кольоропередача... Це взаємовиключні речі. Або ж треба дуже заморочитися, щоб знайти.
Цитата :
Больше всего меня удивило, почему они от более сложного уникального продукта, с путешествиями и красивой природой, где основой сюжета был рассказ настоящего писателя, перешли к голливудскому лубку, со всеми этими уличными бандами и стриптиз клубами.. Как-будто с самого начала нацеливались на аудиторию США.
Просто цей жанр не ваш (кіберпанк). А якраз чогось, подібного Відьмаку, доволі багато і серед ігор і серед книжок.
А от якраз доброго кіберпанку мало і було, і зараз навіть. Книжок трохи більше, але теж все трошки застаріле вже.
Цитата :
Телефон, которым чаще всего пользовался здесь представлен, и на той яркости которую я юзал в штатном режиме ШИМ также около сотни.
Тоді ТЦЛ чи Хайсенсе вам у поміч, якщо вважаєте, що саме ШИМ є вашою проблемою. В першого технолгії для ефекту звичайного паперу. В другого бренду просто папероподібні екрани. Але обидва варіанти доволі бюджетні. Якщо в телефоні збираєтесь робити щось більше, ніж дзвонити, читати месенжери чи книжки - можете розчаруватися.

Цитата :
Лактоза кстати у всех по мере взросления хуже усвояется.
Якщо ви не живете поколіннями у селі. Знав дядька, який міг 3л банку молока з-під корови одразу навернути. Якщо що, вжити одразу 3л будь-чого це повинно бути сильне отруєння.
Але в азіатів трохи інакще. Якщо в нас (европейців) фермент для розчинення лактози є, а з віком протроху пропадає. В азиатів же цього ферменту просто немає. Тобто, від молочки в них буде одразу отруєння. Але це вже трохи поза темою розмови.

Meo Поставив вподобайку

ПК та периферія
Повернутися до початку 
Сторінка 7 з 7Перейти до сторінки : Попередній  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Права доступу до цього форумуВи не можете відповідати на теми у цьому форумі
ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ КЛАСИЧНОГО ГОЛІННЯ :: БАЗІКАЛКА-
Перейти до: